Co to jest gluten? Działanie na nasz organizm i właściwości
Źródło fot: https://www.przekreslonyklos.pl/licencja/ |
Odpowiada za konsystencję ciasta,
które staję się taką spożywczą plasteliną, dzięki obecności glutenu ciasto jest
elastyczne i klejące.
Dlatego gdy na przykład robimy
ukochane pierożki to ugniatamy wszystkie składniki i pozostawiamy pod
przykryciem to ciasto „by odpoczęło”, a tak naprawdę wtedy gluten pracuje. Jak
to się dzieje? Rodzime enzymy pochodzące z mąki wyzwalają się pod wpływem gniecenia
i dodanych składników, dzięki czemu wyzwalają się substancje, które tworzą
gluten.
Gluten jest białkiem roślinnym,
znajdującym się w owsie, jęczmieniu, życie, pszenicy oraz orkiszu.
Biorąc pod lupę pszenicę, a
właściwie jej skład możemy stwierdzić że składa się w większości z cukrów, zaś
tylko 10 do 15% to białko, z kolei 80% tych białek stanowi gluten.
Natomiast z czego składa się
właściwie ten gluten?
Tworzy go małżeństwo: gliadyna i gluteina. Jest to „burzliwy” związek
dwojga serc, dwóch białek prolaminowych, stanowiących zapas, magazyn ziaren
pszenicy. Posiadają działanie silnie uczulające[1].
Według badań przeprowadzonych przez naukowców wcześniej nie było problemów
z uczuleniem na gluten, gdyż nie mieszano w genach pszenicy i innych zbóż, nie
ulepszano upraw rolników, aby mieć coraz większe, bardziej wydajne plony[2].
Moim zdaniem większość alergii właśnie pochodzi przez sorry, że napiszę
głupie działanie człowieka, który chce ulepszać naturę nie patrząc na swoje
zdrowie i innych.
Natura nie jest wydajnym robotem, zakładem produkcyjnym, tu wszystko dzieje
się powoli raz więcej raz mniej plonu, w zależności od warunków naturalnych
środowiska.
Objawy nietolerancji na gluten mogą być
różnorakie, to nie tylko wysypka na skórze i uporczywe biegunki… to nie tylko
typowa celiakia… możesz nie cierpieć na celiakię, ale Twój organizm może być
nadwrażliwy na gluten i mieć go dość.
Wtedy pokazuje Ci on to poprzez różnorodne
skutki uboczne po spożyciu białego pieczywa i makaronów, jest wiele innych
objawów o których być może nie wiedzieliście. Ja też nie wiedziałam dopóki nie
usłyszałam na wykładach od profesorów, dopóki nie doczytałam w publikacjach
naukowych.
Objawy anemii, której nie da się wyleczyć i
ciągle powraca, słaba krzepliwość krwi- to wszystko jest wynikiem braku witamin
K i B12, których wchłanianie jest znikome przez to że typowe pieczywo pszenne
lub makarony, które zjadamy (gluten) znajduje się w jelitach i blokuje
wchłanianie i z pożywienia nie możemy przyswoić ważnych witamin.
Objawy osteopenii- chroniczne łamanie
kości, dzieje się tak na przykład wtedy gdy spożywamy nabiał, dbamy o to ale
jak to tego schrupiemy sobie pszenne, żytnie pieczywko to koniec nie przyswoimy
sobie ani wapnia, ani witaminy D, ani fosforu… te składniki odpowiadają za
twardość naszych kości [1].
No i co? Zadajesz sobie pytanie… czemu moje
kości się łamią? Przecież zdrowo się odżywiam!
Jedna zasada nie łącz pieczywa z produktami
bogatymi w minerały i witaminy. Bo kochany gluten zawiąże te witaminki razem ze
sobą i wyleci wszystko do sedesiku… i jaki masz pożytek z jedzenia? Na to
pytanie odpowiedz sobie sam, mój drogi czytelniku.
Jedziemy dalej… objawem nietolerancji
glutenu, może być również zanik mięśni, drogi kolego zależy Ci na przyroście
masy mięśniowej? Chcesz mieć więcej mięśni? Ogranicz białe pieczywo, makarony,
ogranicz gluten!
A może cierpisz na nieuleczalna epilepsję?
Ból kości i stawów? Cierpisz na zapalenie stawów? Ciągłe migreny? Zmienne
nastroje? Depresja? Ogranicz gluten!
Według najnowszych doniesień dieta bezglutenowa
leczy autyzm, schizofrenie!
Jeśli chcesz mieć dziecko, a jednak masz
problemy z zajściem w ciążę, zanika Ci miesiączka? Masz problemy z tarczycą?
Nadczynność, czy niedoczynność i Hashimoto, cukrzyca insulinozależna,
niepłodność, czy impotencja? Ogranicz gluten!
Trądzik, łamliwe włosy i paznokcie,
zapalenia skóry, afty, wybroczyny, wysypki, choroba Duhringa (skórna postać
celiakii-nietolerancji glutenu). Moja rada ogranicz gluten![1]
Ponadto doniesienia naukowe trąbią na
alarm! Z pieczywa na bazie żyta i pszenicy trudno jest zrezygnować, działają na
nasz mózg jak opium i silnie uzależniają! Naukowcy wyizolowali specyficzne
peptydy z ziaren pszenicy o właściwościach opioidowych- egzorfiny[2].
Kojarzycie podobieństwo z endorfinami? Sprawiają nam radość, zaspokajają nas,
łagodzą nasze emocje. Niesamowite, na prawdę
tak jest, przekonałam się na własnym organizmie. Wiecie jak trudno mi było
ograniczyć pieczywo? Czułam się jak narkoman na głodzie, nerwowa, złośliwa,
zdenerwowana, jakaś roztrzęsiona, jakaś masakra, ale zamiast tego… znalazłam
sposób. Skoro mi się udało ograniczyć gluten, Tobie też się uda! J
Co
robić? Co jeść? Jak się odżywiać? Zgłoś się do mnie w prywatnej wiadomości na
e-mail:
Lub na
messengerze na moim publicznym profilu
opowiem
Ci co i jak.
Są
na to metody stworzone przeze mnie i wypróbowane na własnej skórze oraz poparte
gruntowną wiedzą jaką zdobyłam czytając czasopisma naukowe!
Komentarze
Prześlij komentarz