Nawyki żywieniowe-co to jest?
Witajcie!
Dlaczego tak trudno jest zmienić
swoje nawyki żywieniowe?
Dlaczego do wprowadzenia zmian w nawykach
odżywiania potrzebna jest SILNA I KONKRETNA MOTYWACJA?
Są one głęboko zakorzenione w nas
samych i zależne od wielu aspektów naszego życia.
A teraz trochę teorii naukowej…
Pod pojęciem nawyki żywieniowe według Gawęckiego i Flaczyk rozumie
się charakterystyczne i powtarzające się zachowania realizowane pod wpływem
potrzeby dostarczenia składników odżywczych oraz realizacji celów społecznych i
emocjonalnych. Kształtują się one podczas wielokrotnego powtarzania tych samych
czynności według wyuczonego wcześniej wzoru[1].
Sposób żywienia uwarunkowany jest wieloma czynnikami
najważniejsze wśród nich to:
czynniki genetyczne i wynikające z nich preferencje smakowe[2],
ekonomiczne,
dostępność
żywności,
ceny żywności
fizyczne,
czynniki emocjonalne i wpływ reklamy[3];
psychologiczne:
zmiany psychoemocjonalne, sposób w jaki postrzegane jest ciało i wygląd,
mody
żywieniowe,
organizacja
dnia,
przeciążenie obowiązkami i stres,
zakres wiedzy
żywieniowej,
przyzwyczajenia
i nawyki nabyte w dzieciństwie[4];
czynniki społeczne, czyli środowisko, w którym
przebywa dana jednostka (wiedza żywieniowa i zwyczaje rodziny, rówieśnicy),
klimatyczne;
kulturowe i związane z nimi restrykcyjne praktyki
religijne,
postęp
naukowo-techniczny[5].
Najważniejsze są czynniki genetyczne, gdyż nie można ich
zmodyfikować. Rodzący się człowiek toleruje już smak słodki, zaś nie lubi
gorzkiego i kwaśnego. Z kolei preferencja smaku słodkiego trwa do końca życia,
nawet u ludzi pochodzących z różnorodnych kultur. Jeśli chodzi o akceptację
smaku słonego ujawniają się one dopiero kilka miesięcy od urodzenia[6].
Na czynniki ekonomiczne składają się: podaż żywności, pochodząca od
działalności gospodarczej kraju czy regionu świata i dochód konsumentów, czyli
możliwość zapłacenia danej ceny za konkretną żywność[7].
Inne czynniki to dostępność żywności oraz ceny w supermarketach w szczególności
jeśli dotyczy to rodzin z niskim dochodem. Kolejnym jest czynnik fizyczny, do
którego należą: osłabienie fizyczne, niemożność przechowywania żywności, jej
przygotowania do spożycia, uniemożliwione spożycie różnorodnej żywności,
ograniczenie możliwości wyjścia do sklepu. Czynnik emocjonalny wywołują reklamy
w mediach, prezentujące żywość
posiadającą małą wartość odżywczą jako pożywienie atrakcyjne i dobre dla
zdrowia[8].
Tym samym wprowadzają konsumenta w błąd wpływając podświadomie na jego nawyki
żywieniowe. Decyzja
zakupu żywności motywowana jest wpływami emocjonalnymi, zaś spożywana żywność
oddziałuje na stany emocjonalne. Niewłaściwe postawy konsumentów przejawiają
się w nieznajomości różnych rodzajów żywności, co przejawia się neofobią (brak
akceptacji nowości) oraz brakiem świadomości jaki wpływ na zdrowie ma na przykład żywność funkcjonalna[9].
Jak podaje Babicz-Zielińska osobowość i inne z nią
związane postawy oraz motywy mają znaczący wpływ na zachowania żywieniowe
człowieka. Zdaniem autorki nawet pozytywne nastawienie stanowiące dbałość o
stan zdrowia i smukłą sylwetkę może wywoływać nieprawidłowe zachowania
żywieniowe i prowadzić do ortoreksji czy anoreksji. Schorzenia te mają ścisłe
podłoże psychologiczne i charakteryzują się zaburzeniami odżywiania, czasami
mogą stanowić zagrożenie dla życia człowieka[10].
Tak jest na przykład w skrajnych przypadkach anoreksji, która prowadzi do
znacznego wychudzenia, czego efektem jest wyniszczenie organizmu, nawet śmierć[11].
Komentarze
Prześlij komentarz